Kezdőlap

Írta: Monori Polgárőrség
Csatornatisztítási munkálatok elvégzésére hivatkozva csaptak be idős személyeket a tettesek Monoron és az ország más településein is.

Csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Monori Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya H. Gyula 35 éves budapesti, S. Sándor 30 éves, valamint S. János 33 éves tápiószőlősi lakosok ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a három férfi 2015 márciusában több idős, monori személy házába csöngetett be azzal az ürüggyel, hogy kötelező csatornatisztítási munkálatokat kell végezniük. A sértettek ennek hatására a férfiakat beengedték az ingatlanba, akik az ott elvégzett szolgáltatásért az idős személyektől jelentős összegű készpénzt kértek, melyet a sértettek kifizettek nekik. Később az idős emberek és hozzátartozóik észlelték, hogy a gyanúsítottak által elvégzett munka és a kifizetett összeg nem áll arányban egymással, ezért feljelentést tettek a rendőrségen. A Monori Rendőrkapitányság jelenleg hét eset kapcsán folytat büntetőeljárást a férfiak ellen.

A monori rendőrök H. Gyulát és S. Sándort 2015. március 18-án - a bűncselekmény elkövetése közben- az egyik helyszínen tetten érték, míg harmadik társuk ellen elfogatóparancsot adtak ki. S. Jánost néhány nappal később – 2015. március 24-én – budapesti tartózkodási helyén fogták el.    

A nyomozók a három férfit gyanúsítottként hallgatták ki, jelenleg szabadlábon hagyásuk mellett folyik az eljárás.

A nyomozás során kiderült, hogy H. Gyula és társai a fenti elkövetési módszerhez hasonlóan nem csak a Monori Rendőrkapitányság illetékességi területén, hanem az ország más településein – Tolna és Nógrád megyében – is követtek el csalást. Ezért a Monori Rendőrkapitányság felhívja az állampolgárok, főként az egyedül élő idős személyek figyelmét arra, hogy különböző ürüggyel a lakásukba bekéredzkedő idegenekkel kapcsolatban legyenek körültekintőek és ügyeljenek az értékeikre! A magukat valamilyen szolgáltató vagy hivatalos szerv munkatársának kiadó személyektől minden esetben kérjenek igazolványt, de telefonon a hivatkozott szolgáltatónál is ellenőrizhetik az ismeretlen személyt.

A lakásba csak különösen indokolt esetben engedjék be az idegeneket, főként akkor, ha egyedül tartózkodnak otthon!

Lehetőleg megbízható szakemberekkel végeztessék el a ház körüli munkákat és a hívatlanul érkező, szolgáltatásukat kérés nélkül kínáló személyekkel szemben legyenek elővigyázatosak!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak vagy arra gyanakszanak, hogy be akarják Önöket csapni, akkor értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Forrás: police.hu

Kategória: