Kezdőlap

Írta: Monori Polgárőrség

Közelednek az ünnepek. A Monori Rendőrkapitányság kéri, hogy vásárlás közben is figyeljenek értékeikre. Az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy az év végi ünnepekre való készülés, a növekvő bevásárló forgalom a bűnözőket, zsebtolvajokat is aktivizálja.

A Monori Rendőrkapitányság az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává.• Pénztárcájukat, értékeiket, irataikat ne a táskában, hanem a kabát belső zsebében tartsák. Ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal kézitáskát, vagy azt tartsák zárt állapotban, lehetőség szerint szorosan a testük mellett.

• A bevásárlókocsira ne tegye se a táskáját, se a kabátját, mert egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az abban lévő értékeket elvegyék.

• Ne vigyen több készpénzt magával, mint amennyire előre láthatólag szüksége lesz a vásárlás során.

• Bankkártyájára is vigyázzon, ne tartsa mellette a PIN kódot! Mielőtt pénzt vesz fel, figyeljen arra, hogy ne álljon Ön mögött senki!

• Napjainkban egyre többen vásárolnak internetes webáruházakban. Ebben az esetben is legyenek óvatosak a személyes adataik és bankkártyájuk adtainak megadásakor. Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket! Ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik.

• A parkolókban hagyott autóval kivilágított helyen, ha lehet őrzött parkolóban álljon meg. Az utastérben ne hagyjon látható helyen értékeket, műszaki cikkeket. A már megvásárolt ajándékot a vásárlást követően a csomagtartóba tegye be! Ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a járművet! Az ablakokat mindig húzzák fel!

• A jármű indítókulcsát is nehezen hozzáférhető helyre tegye el. A nadrág hátsó zsebe nem biztonságos!

• Az áruházak parkolóiban ilyenkor megjelennek az adománygyűjtők és az értéktelen, bóvli tárgyakat kínáló árusok. Ezeknek a személyeknek a pénzünk megszerzésén kívül gyakran céljuk az is, hogy adatainkat megszerezve később bejussanak a lakásunkba! Legyünk óvatosak!

• Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be! Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor az élesítsék!

• Ha hosszabb időre utaznak el az ünnepek idején, kérje meg szomszédját, barátját, hogy néhány naponként menjen be a lakásba, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládáját!

• A közterületeken a bűncselekmények, szabálysértések visszaszorítása érdekében az év végi ünnepek idején a Monori Rendőrkapitányság fokozott rendőri jelenlétet biztosít.

Monori Rendőrkapitányság